Henrik Johnsson gjorde ett DNA-test hos Ancestry för att få reda på mer om sig själv och gjorde en överraskande upptäckt.

Henrik trodde att han var från Skåne och Småland men när han fick tillbaka resultatet av sitt DNA-test så visade det att han även hade ursprung på annat håll i Europa.

Rötter i Storbritannien

Det visade sig nämligen att Henrik var 26 % britt, något som han inte hade en aning om innan han skickade in sitt salivprov till Ancestry. För Henrik, som trodde att han hade alla sina rötter i södra Sverige, var det här en spännande upptäckt och han blev genast intresserad av att få veta mer.

Så här beskriver Henrik sin reaktion på resultatet:

”Då börjar jag ju genast leta efter det hos mig som tycker om brittiska saker. Jag är ju en anglofil i bemärkelsen att jag gillar ju musiken därifrån och jag tycker om att vara i London, jag tycker om engelsk fotboll och jag känner att jag förstår England väldigt mycket. ”

Henriks fullständiga DNA-resultat visade att han kommer från följande regioner:

    • 66 % Skandinavien
    • 
26 % Storbritannien
    • 
6 % Östeuropa
    • 
1 % Finland/Nordvästryssland
    • < 1 % Västeuropa

Spännande upptäckter i släktträdet

För att få reda på mer om sina rötter började Henrik att släktforska. Där gjorde han nästa spännande upptäckt. Hans mormors morfar Fredrik Falck, född 1826 i Kristianstad, studerade till veterinär vid Veterinärinrättningen i Stockholm. Efter avslutad utbildning fick Fredrik jobb som skvadronhästläkare vid Skånska dragonregementet och arbetade där mellan 1848 och 1875. Han lär ha varit en populär och ofta anlitad veterinär.

”Det mest intressanta, rent specifikt, som jag hittat det är att vi har länge skojat om i släkten att vi inte har något fint efternamn. Så det var en sådan sak som jag sökte men nu hittade vi en Falck som var veterinär.”

Har du koll på ditt ursprung?

Vet du varifrån du kommer? Gör ett AncestryDNA-test så kan du också göra spännande upptäckter precis som Henrik gjorde. Testet kommer att visa dig var du kommer ifrån upp till 1 000 år tillbaka i tiden och vi kan visa ditt ursprung från mer än 150 regioner runt om i världen.

Ditt DNA-resultat kan också hjälpa dig att upptäcka nya nu levande släktingar tack vare vår databas med mer än 7 miljoner personer som också har gjort DNA-testet.

Upptäck din unika DNA-historia idag.