När du har gjort ett DNA-test hos Ancestry finns det ytterligare några saker som du kan göra för att få ut mesta möjliga av ditt test och för att komma i kontakt med nya släktingar som du inte redan känner till. Här kommer våra bästa tips:

1: Koppla ihop ditt AncestryDNA-test med ett släktträd.
Om du har ett släktträd hos Ancestry så är det viktigt att du kopplar ihop ditt släktträd med resultatet av DNA-testet. Detta gör att det blir enklare både för dig och för dina matchningar att se hur ni kan vara släkt. När både du och din matchning har kopplat era släktträd till ert DNA-resultat kan ni bland annat se om ni har gemensamma förfäder.

Att det finns gemensamma förfäder visas med gröna löv och när det finns gemensamma förfäder kan du se precis på vilket sätt ni är släkt, under förutsättning att informationen i respektive släktträd är korrekt. Ju fler personer du och din matchning har i era träd, desto större är chansen att få tips om gemensamma förfäder.

Om du inte redan har ett släktträd hos Ancestry så kan du börja bygga ett helt gratis.

2: Kontrollera gemensamma matchningar
När du klickar på en matchning finns det tre alternativ under informationen om din matchning. Om du klickar på ”Delade DNA-matchningar” kan du se vilka personer som matchar både dig och den DNA-matchning som du just nu tittar på. Detta ger dig värdefulla ledtrådar när du ska ta reda på vilken sida av din släkt som matchningarna kommer ifrån.

3: Kontrollera kartan och listan med efternamn
Om du och din matchning har kopplat era resultat till varsitt släktträd kan du se en lista med de efternamn som förekommer i både ditt och din matchnings träd. Efternamnen kan ge ledtrådar till hur ni är släkt. Det finns även en karta där du kan jämföra födelseplatserna för personerna i ditt träd och för personerna i din matchnings träd. Om ni har personer som fötts på samma plats visas detta med en grön symbol.

4: Kontakta dina matchningar
Det är en bra idé att kontakta sina DNA-matchningar för att ta reda på exakt hur ni är släkt. Kanske kan ni även utbyta information med varandra och hjälpa varandra vidare i släktforskningen. Efter att du har klickat på en matchning så väljer du knappen ”Skicka meddelande” i övre högra hörnet och kan då kontakta personen via Ancestrys interna meddelandesystem.