Har du tänkt göra DNA-testet som dom berättar om på tv och som du sett annonser om?

I så fall kan du förbereda dig på helt nya oanade upplevelser. Här beskrivs nio upplevelser som personer som redan gjort ett DNA-test fått erfara.

Du kan upptäcka att du härstammar från ett land som du inte hade en aning om

Du kan få reda på att du härstammar från förfäder från 26 olika regioner runt om i världen. Jay var en av de 67 personer i London som bjöds in av Momondo och Ancestry att göra ett DNA-test. Han förväntades sig att endast hitta brittiska förfäder.

Men det visade sig att hans DNA kunde spåras tillbaka till flera europeiska länder och även från ett som han aldrig skulle ha gissat.

Ditt och dina syskons DNA kan skilja sig åt mer än vad du tror

Anna upptäckte till sin förvåning att hon hade mindre skandinaviskt påbrå än sin syster, trots att hon älskar Luciafirandet mest av dem.

Hur kan syskons etniska uppskattning vara olika?

Det DNA som vi ärver från våra föräldrar fördelas helt slumpmässigt, om man inte är enäggstvillingar, så DNA-profilen behöver inte vara exakt densamma för syskon.

Du kan hitta ett nytt syskon

Wendy var 29 och Lisa 28 när de träffades första gången förra sommaren. Wendy hade blivit bortadopterad när hon var ett spädbarn.

Lisa hittades när hon bara var några timmar gammal insvept in en filt och lämnad där någon skulle se henne. Hon blev senare adopterad. Ingen av dem kunde ana att de hade ett syskon förrän de oberoende av varandra gjorde ett AncestryDNA-test.

Wendy och Lisa hittade varandra genom ett DNA-test.

De beslutade att träffas i nationalparken Yellowstone, en plats som inte någon av dem hade besökt tidigare för att dela en helt ny upplevelse tillsammans. De bodde på motsatta sidor av USA så Wendy körde från Pennsylvania och Lisa flög från Kalifornien för att mötas.

Och ett egendomligt sammanträffade: De har samma mellannamn och båda spelar banjo.

…eller hitta en förälder

Du kan även hitta en förälder. Becky hittade sin mamma. Becky blev bortadopterad när hon var 2 år och hade inte tänkt så mycket på att försöka hitta sina föräldrar förrän hon blev lite äldre och började fundera över sin släkts sjukdomshistorik.

Hennes man beställde då ett DNA-test från Ancestry. Av resultatet framkom att det fanns en matchning som visade att Becky hade en kusin med namnet Lisa, som troligen hade samma far- eller morförälder.

Det var Lisa som avslöjade att Beckys mor fortfarande var i livet och levde i all välmåga, och att hon bara bodde några timmar bort i Miami.

Beckys första telefonsamtal med sin mamma varade i fyra timmar. På mors dag förra året möttes de öga mot öga.

Du kan upptäcka varifrån dina afrikanska förfäder kom

Det har gått 40 år sedan Alex Haley, författaren till den hyllade romanen bakom tv-serien Rötter, berättade historien om en släkting från Gambia.

Att återfinna sina afrikanska rötter var inte det enklaste på den tiden. Nu har DNA-tester hjälpt tusentals människor med afrikanska förfäder att få bättre kunskap om varifrån deras afrikanska förfäder kom.

Aishas resultat från DNA-testet gav intressanta kunskaper

För Aisha, som var den miljonte personen som gjorde AncestryDNA-testet, innebar det att hon kunde härleda sin härkomst till dagens Nigeria och Kamerun.

Du kan hitta en 300-årig släkting som aldrig har gjort ett DNA-test

Hur fungerar detta? AncestryDNA jämför ditt test med tester som andra personer har gjort, och om dessa personer har ett släktträd på nätet söker vi igenom det för att hitta eventuella gemensamma förfäder.

Gloria fick ett meddelande som sa att hon var släkt med en Joseph Good som föddes i Virginia under slutet av 1700-talet. Hon hade aldrig hört talas om honom.

Men efter lite grävande i släkthistorien upptäckte hon att Joseph var hennes förfader i fjärde ledet.

Nämnde vi att Gloria kom från Honduras och att hon enligt släktlegenden hade en förfader som kom från USA som sköts av sin bror och begravdes i Honduras? Legenden visade sig vara sann och detta fick hon reda på med hjälp av DNA.

Du kan hitta en släkting på kontoret som du inte kände till…

Mirakel kan hända. Kusiner arbetade på samma avdelning utan att de visste om att de var släkt.

En annan anställd upptäckte att kvinnan på andra sidan gången var släkt med hennes man, och därmed med sonen som sedan gick med i deras Fitbit-utmaning.

…eller hitta en kusin i närområdet

När Susan tittade på sitt resultat från DNA-testet upptäckte hon att grannen sedan nästan 30 år var hennes tremänning. Världen är allt bra liten, heller hur?

Du kan få många nya vänner

Nicka och Crista är båda släktforskare som aldrig kunde tänka sig att de var kusiner förrän de gjorde ett DNA-test. Nu är de vänner, allt tack vare ett DNA-test.